Καρκίνος: Αισιόδοξοι οι ασθενείς από την πρόσβαση σε αντικαρκινικές θεραπείες Ημερομηνία:
4/2/2023, 13:16 - Εμφανίσεις: 101
Το σεξ και οι επιπτώσεις του καρκίνου στη σεξουαλική ζωή των ασθενών με καρκίνο αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα, εξαιτίας της μειωμένης ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών.
Στη δεύτερη θέση μπαίνουν τα προβλήματα στην οικογενειακή ζωή και με διαφορά οι επιπτώσεις στην εργασία.
Η μειωμένη ποιότητα ζωής όχι μόνο εν συγκρίσει με τους υγιείς, αλλά και εν συγκρίσει με τον γενικό πληθυσμό που βιώνουν οι καρκινοπαθείς, σημαίνοντας «καμπανάκι» για το σύστημα υγείας της χώρας μας, τόσο σε ότι αφορά την πρόληψη του καρκίνου, όσο και στην περίθαλψη μετά τη νοσοκομειακή φροντίδα.
Τα παραπάνω καταγράφονται σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον ομ.
Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ Γιάννη Υφαντόπουλο και τους συνεργάτες του, για λογαριασμό του συλλόγου ασθενών All.Can με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα εναντίον του καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).
Η μελέτη, που εξέθεσε ο καθ.
Υφαντόπουλος στο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), εξέτασε την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών, την ικανοποίηση από τις υπηρεσίες υγείας, τις επιπτώσεις στην εργασία και την παραγωγικότητα, τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, όλες τους παράμετροι που οδηγούν προς ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της νόσου.
Συμμετείχαν 400 άτομα από όλες τις περιφέρειες.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, η μέτρηση της ποιότητας ζωής δεν μπαίνει εξ’ αρχής στις προτεραιότητες, καθώς τις περισσότερες φορές οι ασθενείς ρωτούν «πόσο χρόνο ζωής έχω» και όχι πόσο χρόνο με ποιότητα ζωής.
Και ο γιατρός δεν είναι πάντα σε θέση να απαντήσει για το κέρδος ζωτικότητας του ασθενή.
Σύμφωνα με την μελέτη, η ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών είναι μειωμένη κατά 22 μονάδες εν συγκρίσει με το γενικό πληθυσμό.
Ποιότητα ζωής Για τη μέτρηση της ποιότητας ζωής εξετάζονται παράμετροι που βιώνουν οι ασθενείς όπως πόνος, δυσχέρεια, άγχος κατάθλιψη, κινητικότητα, αυτοεξυπηρέτηση, συνήθεις δραστηριότητες.
Η μελέτη έδειξε ότι ενώ το 86,1% των καρκινοπαθών θα μπορούσε να αυτοεξυπηρετείται στην καθημερινότητά του, σχεδόν το 60% βιώνει τον πόνο και τη δυσφορία...